ALIF BA TA

ALIF BA TA

29 January 2011

ANDA NILAILAH SENDIRI DI MANA "DIA" BERADA KINI ...

DARI RAKAN BLOGGER ....

SEJAK penubuhannya, Pas bangga berkokok laksana ayam sabung mencanang kononnya merekalah satu-satunya parti yang benar-benar Islam, berjuang atas syariat Islam dan demi mempertahankan maruah bangsa dan agamanya.Malahan, sejak sebelum merdeka, Pas pernah membuat kutukan terhadap UMNO kerana tindakan parti nombor satu masyarakat Melayu ini bergabung dengan MCA dan MICmembentuk parti Perikatan.


Dakwa Pas, UMNO memperjudikan nasib orang-orang Melayu dan ‘menjual’ bangsanya sendiri melalui penggabungan tersebut untuk mencapai kemerdekaan. Kononnya, tindakan UMNO untuk bergabung dengan MIC dan MCA hanyalah bersifat propaganda politik semata-mata.


Pas mengutuk penggabungan terbabit dan menyeru rakyat Tanah Melayu khususnya yang beragama Islam agar tidak ‘bersubahat’ dengan UMNO. Antara kecaman yang pernah dilontarkan oleh Pas termasuklah pertuduhan yang terlalu berat untuk diterima oleh ahli-ahli UMNO apabila mereka dikatakan sebagai kafir kerana penggabungan terbabit.


Hal tersebut berlanjutan hingga ke PRU-12 dan kemudiannya, Pas bukan hanya bersekutu dengan orang-orang bukan Islam apabila melihat kejayaan pelaksanaan yang dilakukan oleh UMNO-MCA–MIC dan parti-parti kompenan lain dalam BN sebaliknya lebih teruk lagi mereka menggadaikan perjuangan Islam dan sanggup bersekongkol menyekutukan perintah Allah.


Baru-baru ini sekali lagi Mursyidul Amnya, Nik Aziz Nik Mat membuat tuduhan sedemikian dengan menyatakan orang UMNO tidak akan masuk syurga. Tuduhan tersebut turut digunapakai oleh sebilangan pemimpin angkuh dalam Pas termasuklah bekas Menteri Besar Perak, Nizar Jamaluddin yang mengatakan bahawa undi UMNO adalah haram dalam pilihan raya kecil DUN Tenang.
Semua ini sedikit sebanyak hasil daripada ‘fatwa’ Mursyidul Am mereka yang mengatakan dibolehkan berkawan dengan syaitan untuk melawan musuh, maka tidak menjadi kesalahan berpakat dengan Dap.
Sedangkan Allah selalu mengingatkan dalam kitab suci Al-Quran bahawa syaitan adalah musuh yang nyata bagi umatnya dan penuh dengan tipu muslihatnya.
Pas pernah mengecam UMNO di atas isu kilang arak di Selangor. Bagi Pas, UMNO tidak serius dalam memartabatkan Malaysia sebagai sebuah negara Islam.
Malangnya, hari ini, Pas bertindak jauh lebih teruk daripada UMNO. Bukan hanya setakat bekerjasama dengan Dap yang menolak Islam secara terang-terangan, Pas turut berkompromi dengan mereka dalam pelbagai perkara termasuklah isu kandang babi, penjualan arak, rumah urut (pelacuran) yang dipelopori oleh para pemimpin Dap.
Malangnya, hari ini, Pas bertindak jauh lebih teruk daripada UMNO. Bukan hanya setakat bekerjasama dengan Dap yang menolak Islam secara terang-terangan, Pas turut berkompromi dengan mereka dalam pelbagai perkara termasuklah isu kandang babi, penjualan arak, rumah urut (pelacuran) yang dipelopori oleh para pemimpin Dap
Lebih teruk lagi, Pas bukan hanya setakat beralah sebaliknya menyatakan sokongan secara terbuka dengan pelbagai nas dan fatwa bagi meyakinkan rakyat bahawa sokongan ke atas usaha menternak babi secara besar-besaran di Selangor bukanlah suatu perkara yang salah sebaliknya jatuh hukum harus untuk bekerjasama dan saling bantu-membantu.
Jika dahulu Pas melarang pengikutnya makan makanan yang disediakan oleh orang-orang UMNO, hari ini Pas berubah wajah.
Mereka bukan setakat hanya makan semeja dengan Dap sambil bergelak ketawa tetapi juga turut menyokong parti terbabit, berdiam diri dalam isu azan dan tulisan jawi sehingga ketua muslimatnya pernah dirakamkan memeluk erat wakil rakyat Dap yang disabitkan dengan kesalahan gambar lucahnya.
Entah di mana silapnya sehingga taring Pas semakin tumpul diasah Dap. Mereka dilihat semakin tidak terdaya untuk bertegas mempertahankan idea asal penubuhan mereka apabila disergah bertalu-talu oleh Dap.
Nada perjuangan pemimpin-pemimpin Pas semakin kendur apabila tersepit di antara dua pilihan; mempertahankan Islam dan gagal meraih undi atau melupakan Islam dan beroleh sokongan pengundi bukan Melayu.
Pas hari ini semakin tenggelam daripada laungan perjuangan negara Islam terutama dalam beberapa siri pilihan raya kecil lewat belakangan ini kerana kempen pilihan raya mereka kini lebih menjurus kepada misi menjaga hati Dap
Pas telah pun membuktikan bahawa mereka sanggup melakukan apa sahaja termasuk menderhaka kepada DYMM Raja Perak asalkan kuasa di negeri terbabit kekal selain bertindak diam diri tanpa sebarang bantahan dalam isu pelantikan Setiausaha Kerajaan Negeri di Selangor yang sengaja diperbesar-besarkan.
Tindakan Pas semakin keterlaluan sehinggakan ayat al-Quran dipermainkan. Jika sebelum ini Ngar Kor Ming yang membaca ayat yang didakwanya ayat al-Quran tetapi salah dari segi lafaz dan surah di pentas politik ketika kempen pilihan raya kecil Bukit Gantang juga mendapat pujian daripada kepimpinan Pas, ia berulang lagi dalam pilihan raya DUN Tenang
Naib Presiden PKR Tian Chua telah memulakan ucapannya dengan memberi salam ‘Assalamualaikum’ dalam ceramah kempen Pas di Taman Gunung Emas, Labis tanpa ada sebarang sekatan atau halangan dari pemimpin Pas biarpun mereka ada dalam majlis tersebut selain pemimpin Dap, Lim Guan Eng pula bijak berhujah hal-hal dosa dan pahala
Begitu juga dengan keliberalan mereka mengenai kalimah Allah yang sanggup bersekutu dengan mengetepikan pendirian demi kelangsungan hubungan bersama puak-puak cauvinis semata-mata.
Bukankah itu menunjukkan mereka terlalu menjaga hati Dap sedangkan hati umat Islam yang lain terguris?
Mungkin Pas masih terbuai-buai dengan keindahan mimpi mencatat keputusan di luar jangkaan dalam PRU yang lalu sehingga mereka tidak sedar bahawa mereka sebenarnya tidak lebih daripada produk tunggangan PKR dan Dap.
PAS for all yang dicanang-canangkan secara realitinya tidak banyak berbeza dengan ideology Malaysian Malaysia DAP. Apakah DAP telah berjaya ‘mensosialiskan’ Pas? Walau apapun, benarlah kata-kata bahawa pada akhir zaman nanti akan wujud golongan ulama yang menjual agamanya demi kesenangan dunia

No comments: