ALIF BA TA

ALIF BA TA

03 December 2013

PERCATURAN SIAPA,UKE,MUKHRIZ

Assalamualaikum wbt


Seminggu yang 'merah' ini akan pasti lebih hangat sehangat warnanya. Persidangan kali ini walaupun tidak punya kehangatan pemilihan namun sudah tentu fokusnya pada rencana wajib Parti Keramat orang Melayu dalam manifesto KEMELAYUANNYA. 

USTAZ KAZIM ELIAS

Isu berlegar tatkala tirai PAU 2013 hampir dibuka. Lantikan tambahan MT UMNO dipilih DSN kali ini cuba menghangatkan bukan sahaja orang dalam UMNO sendiri tetapi juga parti lawan. Tidak semena-mena kisahnya Parti PAS meloncat dan melatah pabila 'ahli' nya dilantik dan diseludup masuk ke dalam parti orang Melayu ini.

Pandangan peribadi saya dalam hal ini, saya bersetuju dengan pelantikan UKE ke dalam MT UMNO. Saya pernah menulis dalam satu entri yang menyeru kepimpinan UMNO ini tidak menjauhi golongan agamawan ini. Dalam keadaan generasi muda kini yang syukur cakna dengan agama dan negara, tiada sebab musabab untuk parti terbesar orang melayu ini untuk menjauhi golongan agamawan. Bukan kerna untuk menarik undi namun itulah pendekatan yang sebaiknya sebuah parti yang menjunjung kedaulatan agama dan bangsa. 

Platform menempatkan UKE adalah sebuah landasan yang begitu baik. UKE diharapkan dapat segera mengubati luka bernanah dalam parti terbesar ummat Melayu ini. Sudah pastinya, dakwah dari dalam platform ini akan lebih 'sakit' dan perlu berhati-hati.Namun sewajarnya UKE tidak lari dari perjuangan untuk menyembuh luka UMNO dari dalam. UMNO perlu ramai golongan2 agama ini, bukan sekadar untuk menarik undi namun hakikat sebuah perjalanan kehidupan yang menuju alam akhirat yang kekal abadi. UBAH SEBELUM REBAH !

YB MUHKRIZ TUN MAHATHIR

Ada berbunyi sedikit kekecewaan dalam proksi penyokong YB Mukhriz dalam hal pelantikan ini. Ya memang benar sebagai Ketua Perhubungan Negeri KEDAH Muhkriz sudah automatik tersenarai dalam MT UMNO namun ianya tidak se'hebat' kuasa di bawah lantikan MT UMNO ini. Malah dalam kes Mukhriz ini Ketua Perhubungan Negeri tiada kuasa yang setara MT UMNO. 

Justeru pelantikan Mukhriz dalam MT UMNO adalah perlu dengan mengabil kira peratusan undi dalam kalangan ahli UMNO sendiri dalam Pemilihan UMNO lalu yang menyaksikan hanya kekalahan tipis dengan kerusi penyandangnya Hishamudin. Mukhriz tidak membawa aura Tun M. Tetapi dia membawa aura orang muda yang mahukan perubahan. Namun apa boleh buat, kalau tangan2 ghaib masih lagi menjalar dari dalam UMNO sendiri. Mungkin UKE boleh ubah kot hehehe...

p/s: Tiada apa yang boleh dibangga saat orang Melayu punya kuasa, tapi merempat dalam negara kepunyaan kita. Sedang melihat jauh sayup kedengaran laungan Hidup Melayu dari Dewan PWTC ... 

-hm-
Cardiff

No comments: