ALIF BA TA

ALIF BA TA

01 January 2014

Warkah Tahun Baharu 2014

Assalamualaikum wbt

Alhamdulillah segala puji-pujian bagi Tuhan Semesta Alam. Dia yang menciptakan langit dan bumi. Dia yang memiliki bumi dan segala cakerawala. Tiada Tuhan Selain ALLAH Yang Maha Esa. Tahun 2014 kini membuka tirainya. Setelah 365 hari pada tahun 2013 Masihi ini kita tinggalkan, kini, kita akan membuka satu lagi episod, warkah dan buku baharu dalam perjuangan kehidupan yang semakin hari semakin mencabar.

HARI INI LEBIH BAIK DARI HARI SEMALAMBila mana masuk sahaja tahun baru, ramai daripada kalangan kita yang sibuk memasang azam baharu. Banyak impian2 yang akan masuk dalam list sempena tahun baru. Baik adik2 kecil sehinggalah kepada ibubapa kita pun pasti memiliki 'aim' 'target' yang ingin dicapai atau dimiliki bagi tahun baru ini. Ini adalah salah satu cara untuk kita memotivasikan diri. Meletakkan sesuatu untuk kita capai adalah antara aura positif yang boleh mendorong kepada sebuah kejayaan. Dalam Islam juga, kita diajar untuk menjadi manusia yang lebih baik pada setiap waktu dan ketika. Sabda Nabi SAW yang bermaksud beruntunglah bagi mereka yang hari ini lebih baik daripada hari semalam, dan hari esok lebih baik daripada hari ini. Dan rugilah mereka yang sama sahaja hari-harinya.

POSITIF VS NEGATIF

Tahun 2014 yang pasti akan banyak episod. Dan episod2 tersebut sudah pastilah tidak akan lari daripada kisah suka,duka,sedih, lara dan macam-macam rasa lagi. Apatah lagi kehadiran tahun 2014 ini, kita dihambat dengan kisah-kisah sadis untuk rakyat marhaen. Kenaikan harga barang dan sebagainya. Namun demikian, janganlah dek kerana aura negatif yang diberi tatkala tahun 2014 ini mendatangi kita, kita terus mahu berputus asa. Tidak kah kita merasakan bahawa tatkala kita berputus asa kita sebenarnya sedang berputus asa dengan rahmat dan rahmah daripada ALLAH SWT. Teruskanlah langkah untuk tahun 2014 ini dengan DUIT.. Doa Usaha Ikhtiar Tawakal. Tiada kejayaan  yang datang bergolek. Segala rezeki yang dikurnia ALLAH itu harus datang dengan usaha ikhtiar dan kemudian bertawakkal.

MOTIVASI DIRI

Motivasi ini amat penting. Dalam apa jua keadaan, kita wajib untuk memotivasi diri. Sebagai seorang Islam, motivasi yang paling baik dan paling bagus adalah dengan membaca 'buku' motivasi terhebat sepanjang zaman. Iaitu Naskah AL-QURAN. Sepanjang zaman terhebat tersedia untuk ummat Muhammad membaca dan mengambil ibrah dari nya. Tahukah anda, berapa ramai daripada ahli-ahli falsafah di barat yang sudah lama mengkaji akan kehebatan al-Quran ini? Jika anda mengetahuinya sudah pasti kita akan merasa hampa dan kesal dengan kehidupan kita. Sedangkan orang bukan Islam sendiri mengkaji dan membacanya namun kita? Masih  mengagungkan yang lain dari kepunyaan kita sendiri.

PERJUANGAN HIDUP


Perjuangan hidup manusia ini pelbagai. Ada yang berjuang untuk kehidupan individu dan keluarga agar menjadi lebih baik pada masa hadapan. Ada yang berjuang untuk matlamat hidupnya sendiri tanpa memikirkan alam sekeliling. Namun perjuangan hakiki adalah dengan memperjuangkan kehiduapan yang lebih baik untuk diri kita dan ummah di dunia dan akhirat. Ramai dalam kalangan kita harini yang berjaya sebagai seorang doktor, arkitek, ahli ekonomi dan juga jutawan namun, berapa kerat dikalangan mereka yang memberi sedikit ruang didalam hati untuk sedikit agenda perjuangan ummahnya?  Sedang hari ini musuh2 Islam kelihatan sangat berjaya dalam memusnahkan jati diri dan keyakinan ummah ini. Sedang kita lena, berapa ramai musuh2 ALLAH ini sedang mempersiapsiaga menghancurkan dan meluluhkan kekuatan ummah ini. Tidakkah kita berfikir?

HARAPAN

Justeru itu, adalah menjadi kewajipan untuk kita menjadikan sedikit di dalam hati ini tujuan dan perjuangan hidup ini untuk berbakti dan menyumbang kalau tidak banyak sedikit pun sudah memadai. Tanamkan lah dalam diri mulai hari ini, bahawa kejayaan yang aku kejar dan impikan ini, semuanya adalah untuk kejayaan diri keluarga dan juga ummah ini. Demi AGAMA BANGSA DAN TANAH AIR yang tercinta ...

-hm-

No comments: