ALIF BA TA

ALIF BA TA

12 October 2013

Dari Kota Lendu ke Kota London Part 4

Assalamualaikum wbt

Langkah seribu tahun akan datang bermula dengan langkah pertama hari ini. InsyaALLAH coretan ABT dalam entri kali ini akan menyentuh persediaan untuk sambung belajar di Cardiff.

PERSEDIAAN

Lepas pengumuman yg ABT berjaya diterima sebagai pemegang scholarship Petronas,time tu memang dah sangat2 constraint.Walaupun persediaan awal cam TB test (required by UK government) dan juga passport dah buat seblum dpt tahu result Petronas lagi (konfiden kann) haha tapi still banyak benda tak settle lagi.

ABT dapat tahu result petronas pada 19 September 2013.Then kelas pertama start on the 30th September,so memang nak kena kejar jugak flight on the next week tu which is bila tgk2 dan fikir2 balik 27 Sept adalah tarikh yg sgt sesuai.Sebab ianya jatuh hari Jumaat,so perjalanan ke Cardiff ambil masa satu hari,jadi ABT akan sampai hari Sabtu which is just nice. Ye la nak settle everything cam bilik,kelengkapan n also persediaan nak masuk kelas ni! hehe..just nice timing la so my advice kalau nak ke sini nanti,dtg la on the weekend so that akan memudahkan kamu semua untuk settle everything.

Persediaan lain,beli beg,baju sejuk(satu cukup sebab sampai sini beli la,lagi murah),exchange duit(jgn bawak banyak cash)kalau awal,buat bank draft ke,money transfer ke, ni untuk keselamatan lah.

Persediaan selain tu,buat la checklist untuk bawak barang2 makanan ke,stationery ke... Dekat sini semuanya berpatutan kecuali barangan elektronik especially komputer! sgt mahal dari Msia ok!

KOMPUTER BARU

Hehehehe...alhamdulillah syukur,Petronas ada beri allowances for computer/laptop which is can claim up to maximum RM3500 so,dek kerana laptop di UK mahal so sehari sebelum nak fly tu sibuk mencari laptop la.. hehehe... Dan dengan harga claim yg as per bill/receipt maka kenalah cari yang padan dengan harganya kalau tak rugi la ye dak? hehehe...maka keluarlah MACBOOK AIR sebijik! hehehe...

Alhamdulillah merasa lah jugak!

DOKUMEN

Penting!!! Pastikan semua dokumen2 anda telah lengkap,dan kalau boleh letakkan dalam satu fail atau pocket zip file yg senang nak pegang dan bawa. Passport/Visa,TB Test result,Flight ticket.

THEN? hehehe

Ready to fly lahhh.. hehe

InsyaALLAH bersambung lagi nanti... tqvvm


No comments: