ALIF BA TA

ALIF BA TA

13 October 2011

TAK TAHU BAHASA KEBANGSAAN!!!


Assalamualaikum wbt.

Alhamdulillah! Anda hari ni apa khabar? Sihat2 belaka? Syukur dengan nikmat kurniaan ALLAH swt masih lagi diberi "subsidi" untuk menghirup udara dan berjalan di muka bumi Nya.

Hari ni ABT menghantar ayahanda ABT ke sebuah hospital kerajaan.Untuk melakukan pemeriksaan mata.InsyaALLAH kalau xde hal yg menghalang,ayahanda ABT akan menjalani satu pembedahan mata untuk membuang katarak.

Alhamdulillah dan segala puji2an kpd ALLAH sekali lagi membenarkan ABT melihat dengan mata kepala ABT sendiri rezeki untuk berkongsi dalam coretan ABT ni. 

Anda mesti pernah mendengar melalui radio,tv atau membaca keratan akhbar,atau blog berkenaan satu isu yang cukup sensitif. Iaitu BAHASA KEBANGSAAN yang semakin dilupai. Malah dalam satu keratan akhbar yg ABT pernah baca, pernah dalam satu kajian ketika BANCIAN PENDUDUK di malaysia dijalankan hampir 20% rakyat malaysia berbangsa cina dan lain2(bukan melayu) TIDAK FASIH berbahasa MELAYU/KEBANGSAAN!!!! 

Pada mulanya memang ABT tak percaya! Detik dalam hati ni bertanya,biar betul! Dah la duduk negara sendiri yang rata2 menggunapakai bahasa melayu,ada jugak ke yang masih lagi x fasih berbahasa melayu? Hmmm...tipulah. Mungkin tersalah fakta rasanya.! Itu apa yg terlintas dalam fikiran ABT waktu itu!

Namun , alhamdulillah kali ni ALLAH beri rezeki untuk ABT lihat dengan pancaindera mata milik ALLAH ini untuk melihat secara realiti FAKTA sebenar! YA BENAR! MEMANG ADA RAKYAT MALAYSIA/BERKAD PENGENALAN BIRU, TIDAK TAHU BERBAHASA MELAYU! INI BUKAN DAH SETAKAT X FASIH TETAPI TAK FAHAM LANGSUNG BAHASA MELAYU APATAH LAGI NAK CAKAP kan?

Haihh...
Kesian jugak sebenarnya! Apabila seorang doktor mata ni bertungkus lumus menerangkan apa yang makcik ni kene buat,last2 adalah seorang insan juga berbangsa sama dengan makcik ni beritahu doktor yang dia X TAHU DAN X FAHAM BAHASA KEBANGSAAN! -__-" hmmm....dah satu keje plak doktor ni kne terangkan balik dekat rakan makcik ni supaya boleh diterjemah dalam bahasa #$%^ =)

Kesimpulannya,ABT bukan nak merendah2kan mereka yang x tahu berbahasa kebangsaan ni.Tetapi cuma pelik dan sedikit hairan , seharusnya setiap warganegara malaysia ni TAHU BAHASA KEBANGSAAN,walau tak fasih pun sekurang2nya tahu dan faham sudah mencukupi!

Jika nak dibanding kita dengan negara jiran indonesia,jauh panggang dari api.Rakyatnya bukan sahaja cukup fasih berbahsa indonesia tetapi faham malah yang bukan melayu pabila bercakap mesti kita percaya dia MELAYU! 

Apo nak dikato eh?  TEPUK DADA TANYA IMAN! YANG PENTING JANGAN CARI SALAH SIAPA! TETAPI MULA MENGORAK LANGKAH MENCIPTA JAYA,BAHASA KEBANGSAAN HARUS DIPERKASA!

No comments: