ALIF BA TA

ALIF BA TA

29 August 2015

Tips Temuduga Biasiswa

TIPS MENGHADAPI TEMUDUGA

Assalamualaikum dan Salam Hormat buat semua.

InshaAllah kali ini saya akan berkongsi beberapa tips temuduga (interview) untuk mereka yang bakal menghadapi temuduga biasiswa bagi melanjutkan pelajaran di dalam mahupun di luar negara.

Tips ini terbahagi kepada dua bahagian. Satu adalah tips general (umum) dan yang satu lagi adalah khusus untuk mereka yang bakal menghadapi interview bagi Petronas Scholarship. However, Petronas scholarship shortlisted candidates should note that, this time it may be vary and not the same as previous years interview session/assessment.

TIPS GENERAL INTERVIEW

1. Buat sujud syukur dan solat sunat dua rakaat.

Yes. I’m not kidding! Ini perkara pertama yang anda perlu buat. Bagi umat Islam kita perlu menyakini yang segala kejayaan yang dikecapi adalah rezeki yang dikurnia buat kita semua oleh Tuhan Yang Maha Esa.

Cuba ambil masa dan fikir sejenak, berapa ramai dari kalangan kawan/sahabat kita yang menghantar permohonan sama-sama dengan kita, tapi hanya kita yang terpilih/shortlisted? Ingat pesan Allah;

Dan (ingatlah juga), tatkala Tuhanmu memaklumkan; "Sesungguhnya jika kamu bersyukur, pasti Kami akan menambah (nikmat) kepadamu, dan jika kamu mengingkari (nikmat-Ku), maka sesungguhnya azab-Ku sangat pedih". (Surah Ibrahim:7)

Jadi, anda! Ye, anda! Apa lagi ambil wuduk, buat solat sunat dua rakaat, dan bersujudlah tanda syukur padaNya.

 2. Persediaan sebelum temuduga

Ada beberapa perkara yang anda perlu bersedia sebelum sesi temuduga.

PERTAMA: Buat sedikit kajian tentang proses assessment/interview biasiswa company yang anda akan lalui. Anda boleh bertanya kepada senior yang telah melalui interview yang sama pada tahun lepas. Dapatkan maklumat bagaimana proses assessment/interview itu berlangsung. Kalau tak jumpa/kenal senior? Google je ! Saya pasti anda akan jumpa dalam kebanyakan blog-blog di internet.


KEDUA: Buat persediaan untuk menjawab soalan-soalan ‘cliché’. Anda boleh spot this cliché question though. Contoh soalan yang perlu anda bersedia adalah:

·      Tell me about yourself. (Soalan Nampak mudah, tetapi percayalah, kalau anda tidak susun atur jawapan anda, anda akan kelihatan begitu ***** sekali dihadapan interviewer)

*Tips: Buat draft jawapan. Antara yang boleh anda cerita, adalah, latarbelakang keluarga (pekerjaan ibubapa/adikberadik), latarbelakang pendidikan anda, kegiatan kokurikulum dan mungkin boleh selitkan sedikit cita-cita anda. Jangan panjang sangat. Short, simple and precise.

·      What is your strength and weaknesses? (Ketika saya melalui interview kerja dengan syarikat audit Ersnt & Young Kuala Lumpur di London tahun lalu, saya diminta untuk nyatakan 3 kekuatan dan kelemahan saya, dengan contoh situasi)

*Tips: Anda boleh senaraikan 4 atau 5 strengh / weakness yang anda rasa boleh explain dengan baik. Untuk soalan strength, saya rasa kita semua tidak ada masalah kebanyakkan jawapan ambil sahaja dari setiap softskill yang kita ada dan boleh elaborate dari situ. Cuma untuk jawapan weaknesses, anda perlu lebih teliti. Pastikan jawapan itu tidak begitu sempit ‘narrow’ sehingga anda tidak boleh beri penjelasan, dan juga tidak terlalu ‘downgrade’ diri anda. (InshaALLAH saya akan buat penjelasan dalam entri yang lain).

·      Why I should hire/choose you for this job/scholarship? (Soalan menjual diri)

*Tips: Ini soalan yang paling penting untuk meyakinkan para interviewer untuk memilih anda. Pastikan jawapan anda jawapan yang simple tetapi boleh meyakinkan mereka. Boleh ulang semula point-point penting dalam soalan strength/weaknesses tadi, tetapi buatkan ia sebagai satu rumusan/kesimpulan. Selain itu anda boleh tambahkan lagi kekuatan yang ada pada diri anda beserta dengan contoh sekali. (Prepare this).

KETIGA: Buat sedikit research tentang syarikat/organisasi yang anda memanggil anda untuk sesi interview. They don’t expect you to know every single thing, but please at least you don’t appear with zero knowledge about them!

*Tips: Cuba cari sedikit latar belakang penubuhan syarikat, tahun bila? Main activity? Nama Chairman? CEO? President? Nak Nampak lagi power, research sikit untung rugi syarikat dan projek-projek terkini mereka!

                      *Buat nota ringkas dalam kertas-kertas kecil yang mudah anda hafal dan rujuk semula                          waktu sebelum interview. 

KEEMPAT: English please ! Sudah tentu medium bahasa yang digunakan adalah bahasa Inggeris. Pastikan anda bersedia dan selalu lah praktis dalam bahasa Inggeris. They don't expect you to have perfect English or British accent, but please make sure that you able to impress them with your language. But dont worry. Use simple English words that they can easy understand you. Apa-apa pun, bercakap lah dengan penuh keyakinan. Takda orang pun nak marah hang :p 

*Tips: Bila anda sudah siap semua point-point penting untuk soalan spot, mula lah                                praktis sendiri. Duduk dalam bilik depan cermin, bercakap lah seorang diri. Jangan                              tunggu bila depan interviewer baru nak praktis pulak! ;) 

3. Persediaan semasa hari temuduga.


·      Pakai pakaian yang kemas dan sesuai. Jangan berlebihan, make sure you looks professional during the interview. 

·      Datang awal ke tempat temuduga.

·      Pastikan anda double check segala dokumen yang perlu dibawa dan diserahkan (Certified true copy jangan lupa).

·      Semak berulang kali segala preparation notes yang anda telah buat.

·      Bertenang dan dengar serta ikut segala arahan ketika sesi temuduga berlangsung

·      Tips untuk bertenang? Banyakkan zikir ‘lahawla wala quwwatailla billa hil a’liyyil a’zim’ dan SELAWAT keatas nabi saw.

·      Masuk ke bilik interview dengan penuh sopan dan tertib. 

·      Mulakan bicara dengan suara yang jelas dan tidak kelam kabut. Jaga 'eye contact' anda dengan interviewer. 

·      Sentiasa senyum dan aktif! (Senyum akan meredakan darah gemuruh).

*Tips: Apa-apa pun, KUN ANTA! Jadilah diri anda! Jaga adab, jangan terlalu gemuruh/risau. SENYUM! SENYUM! SENYUM! 


 4.Selepas temuduga.

·      Tawakal dan berserah.

·      Perbanyakkan berdoa dan bersedekah.

·      Dalam masa seminggu atau dua minggu, ambil inisiatif untuk ‘follow up’ sesi temuduga anda dengan pihak penaja, sama ada berjaya atau tidak.

·      Jangan sesekali berputus asa.

·      Percaya yang rezeki bukan berada di tangan manusia, tetapi pada Allah swt. Allah knows best.


INTERVIEW PETRONAS SCHOLAR 2013
TIPS INTERVIEW PETRONAS SCHOLAR?
Gunakan dan manfaatkan sepenuhnya TIPS GENERAL INTERVIEW DIATAS!
Yakin pada diri anda!

*Atas sebab-sebab tertentu Petronas Scholarship Tips hanya setakat ini sahaja. Tetapi dari TIPS GENERAL yang saya beri, anda boleh manfaatkan sebaiknya, Kerana ia tidak jauh berbeza. Semoga Tuhan mempermudahkan urusan.

Walau apa-apa pun, jangan terlalu risau. Bersedia dan buat yang terbaik. Itu kuncinya. Ingat, berada di kalangan shortlisted ini pun merupakan satu kebanggaan buat ibu dan bapa anda dan juga satu kejayaan buat diri anda semua. Buat semua calon shortlisted Petronas Scholar tahun 2015, saya ucapkan Tahniah dan semoga dipermudahkan segala urusan anda.

Sekian.


Moga bermanfaat.

Hazwan Mohamad
BSc Cardiff University
Petronas Scholar 2013-2015

7 comments:

Ainin Zamri said...

salam. mintak izin share dlm blog saya ye. thanks :)

Omar Saifuddin said...

Salam, huhu tip-tip admin insyaAllah membantu rakan-rakan lepasan SPM 2015 yang sedang memburu biasiswa, almaklumlah, belanjawana makin tinggi :3 Mohon share laman blogger baru disini ya admin, warongsains.blogspot.com. Tyvm :)

Hazwan Mohamad said...

@AininZamri : Silakan....moga bermanfaat

@omarsaifuddin : inshaALLAH

Elynna Suhaily said...

Assalamualaikum, saya sedang membuat persediaan phone interview untuk cimb asean scholarship. Terima kasih kerana penulisan dan tiips dari pihak tuan telah memudahkan saya untuk menjadi lebih berkeyakinan. InsyaAllah semoga Allah permudahkan tuan. amin amin.

Nurul Nadiah said...

salam just nk tnya sikit about dokumen yang perlu bwak for interview lepasan spm ni.. cnthnya slip upsr tu stil diperlukan ke.. sijil dr form brpa kita boleh letakkan dlm file tu

Anonymous said...

http://www.ump.edu.my/sayangump/index.php?userid=TD16009

Adi Elok said...

Saya telah kehilangan banyak masa untuk syarikat pinjaman palsu yang cuba mendapatkan pinjaman. tetapi itu tidak berlaku lagi.

Nah, saya melihat komen pada blog oleh Marianne Low yang memberi keterangan tentang mendapatkan pinjaman dari seorang ibu Susan bowman, yang saya fikir sebagai salah satu syarikat palsu ini. Kemudian saya memutuskan untuk menghubunginya dan mencubanya semula .... Mengejutkan saya selepas prosedur yang diberikan kepada saya oleh ibu Susan. Kemudian dia meyakinkan saya bahawa saya akan dibiayai oleh bank langsung dari Indonesia yang harus saya pegang. Saya menunggu sehingga pinjaman saya diproses dan diluluskan dan kemudian saya mendapat pinjaman saya memohon langsung ke akaun bank saya tanpa bayaran tambahan ... Semoga Allah memberkati ibu Susan untuk kerja yang indah yang dia lakukan ..... Kebanyakan kawan saya yang memerlukan pinjaman juga dikenakan dan mereka mendapat pinjaman juga ....

Anda boleh menghubungi ibu Susan bowman dengan e-mel ini (Susanbowmanloancompany@gmail.com)
Juga pada WhatsApp +18597771805
untuk pinjaman anda sendiri dia tidak menipu saya

Dan jika anda juga boleh menghubungi saya di email ini jika anda takut: aelok36@gmail.com